uitkijkpunt Transfo

Interactief Uitkijkpunt

Breinbrouwerij maakte een van de educatieve installaties voor het belevingsparcours in het kader van het Transfo Energiek project. Met dit project wil provincie West-Vlaanderen de duurzame energietransitie versnellen. 

Het aanbieden van inspirerende en ervaringsgerichte leeromgevingen voor een breed publiek is daar een onderdeel van. 

Op het interactief uitkijkpunt kunnen bezoekers van de Transfo-site kennis maken met verschillende manieren om energie op te wekken, op te slaan en vrij te geven. Zodra de installatie energie produceert schakelen 2 camera’s bovenaan de watertoren in. Bezoekers kunnen dan de Transfo-site bewonderen vanuit de hoogte, en dat dankzij de energie die ze zelf produceren. 

Bij de ontwikkeling en uitwerking van ons concept stond speels ontdekken voorop. De installatie maakt energieproductie en -opslag tastbaar voor bezoekers. We vonden het ook belangrijk om de installatie te laten aansluiten op het erfgoed van de site.
We brachten daarom 3 verschillende manieren van energie-opwekking samen in een eigenzinnige replica van de iconische watertoren. En we bouwden onze watertoren in … de sokkel waarop de grote watertoren steunt. 

 

Speels leren over energie

Het uitkijkpunt maakt drie verschillende vormen van energie-opwekking inzichtelijk maakt voor jong en oud:

– Kinetische energie vertraagd afgeven door de zwaartekracht zijn werk te laten doen – het principe van Gravity Light

– Water oppompen en gecontroleerd vrijgeven waardoor energie opgeslagen en vrijgegeven wordt in waterbekkens, zoals ook bij de watervallen van Coo gebeurt. 

– Rechtstreeks energie opwekken door een generator te bewegen.