Hold your hand

Brouwen op maat… & mét liefde❤️ Spel voor koppeltherapie

Vorig jaar kregen we een interessante uitdaging van Lara van Bittere Ernst, Zoete Verwondering. Een nieuw luik binnen haar eigenzinnige therapiepraktijk: een spel voor koppels! 

Wat een zalige uitdaging, onze oogjes begonnen meteen te fonkelen! 

Via deze blogpost geven we jullie een blik in het brouwproces dat we samen met Lara doorlopen.
Ook al benieuwd naar wat het is geworden? 

Wat wil je teweeg brengen?

Onze eerste stap is luisteren. In een intakegesprek krijgen we inzicht in wat Lara via dit spel teweeg wil brengen. Wat wil je dat koppels ervaren? Hoe zie je dat precies? Wat zijn de hoofd- versus subdoelstellingen? Met welke ervaring en inzichten gaan de koppels naar buiten? 

We krijgen ook de uitdagende vorm mee van Lara: onze opdracht bevat een basisspel, een takehome spel, en een ‘terugkom-spel’ met verschillende inhoudelijke insteken. 

brainstorming

De eerste brainstorm: een spelconcept

Kriebelen, krabbelen, post-its,… We gaan op zoek naar een goed spelconcept. Eentje dat past bij de insteek en doelstellingen van Lara. We pitchen een aantal algemene spelconcepten. We gaan op zoek naar de macrostructuur van het spel: wat is het basisprincipe? Wat is de doelstelling en het onderliggende verhaal bij het spel? We maken in deze stap het kader waarbinnen we de gewenste ervaringen vormgeven. 

Van het redden van kabouters tot creëren van raketten (Yes, I love you to the moon and back), de meest gekke verhalen en spelconcepten passeerden in onze brainstorms. 

Ben jij ook al nieuwsgierig wat het geworden is? 😉 

Waarom maatwerk van Breinbrouwerij? Lara aan het woord

Zelf ben ik therapeut, binnen mijn praktijk ga ik aan de slag met volwassenen en koppels. Voor die laatste doelgroep ben ik al een eindje op zoek naar een beleving waar geen ontsnappen aan is.

Niet spreken, maar volledig ondergedompeld worden in je relatie(dynamiek) en wie jij bent als partner. Van nature uit zet ik vaak actie, spel en interactie in bij het werken met teams. Ik wilde die beleving nog intenser maken, zodat je bijna letterlijk voelt hoe het nu loopt, wat minder goed loopt en welke andere mogelijkheden er nog zijn. Een onderdompeling in de beleving, waarin men niet anders kan dan communiceren, elkaar in de ogen kijken of elkaars aanwezigheid opzoeken. Een gedeelde ervaring die hen op een speelse manier hun relatie onder de loep laat nemen.

Op een nacht kreeg ik het idee om een fysieke beleving aan te bieden voor koppels, vertrekkende  vanuit een wel onderbouwde theorie. Eureka! … Maar hoe begin ik daar aan?

Ik ben wel een beetje handig, maar ook niet zo.

Het was voor mij heel duidelijk welke doelstellingen, focus en ervaringen ik in het spel wou. Zo wou ik dat de koppels samen spelplezier ervaren, uitgedaagd worden om te communiceren, zich bewust worden van hun onderlinge dynamiek … Maar hoe zet je dit concreet om in een fysieke beleving?

Wél, daarvoor moet je bij BreinBrouwerij zijn! Met hun maatwerk hebben zij het beeld dat ik in m’n hoofd had in realiteit omgezet, machtig!

Brouwen: tijd nemen om te pruttelen, proeven en vertalen

Gaandeweg scherpen we de doelstellingen aan en toetsen we spelconcepten af. We krijgen ook leesvoer mee: Emotionally Focused Therapy, interactiepatronen,… Onze vuurtoren voor dit spel krijgt vorm. We weten waarin het spel zich situeert en welke inzichten we nastreven bij onze spelers. 

We leggen samen het spelconcept op macro-niveau vast: het thema, het speldoel, de spelduur,… We bepalen ook de soort uitdagingen die de spelers krijgen. 

Proeven & heen-en-weer-en

Systematisch gaan we nu de verschillende doelstellingen in het spel verwerken. We maken samen een doelstellingenmatrix op. We vertalen deze in spelacties, spelmechanismes, de look & feel van het spel,… Door de afstemming tussen de inhoudelijke doelstellingen, spelacties, speltechnische aspecten, spelbeleving en motivatie verfijnen we het spel. 

Het theoretisch design is klaar, klaar voor de volgende stap: we starten de productie!

Het maatwerk van BreinBrouwerij is een maatwerk van formaat. Maatwerk zoals het hoort, echt op mijn maat. Vanuit hun expertise, gaan zij samen mee op zoek. Ze maken tijd voor overleg en  uitwisselen.  Ze durven de juiste vragen stellen, waardoor mijn concept helder, concreet werd en er nu echt staat. (Lara, Bittere Ernst) 

Van wachtruimte tot zolderkamer...

Stap 1 in onze productie, we transformeren de voormalige wachtruimte in een zolderkamer… 


We gaan op zoek naar de schatten op zolder…